Tablet grote oorzaak slecht slapen van je kind


Tablet grote oorzaak slecht slapen van je kind

Lees wat blauw licht van schermen doen met de nachtrust van je kind

Hoe blauw licht en een gebrek aan daglicht de slaap van kinderen beïnvloeden – en wat je kunt doen

In een wereld vol tablets, smartphones en schermen is het geen verrassing dat veel kinderen moeite hebben met slapen. Hoewel deze technologieën handig en leuk zijn, kan het blauwe licht dat ze uitstralen een grote impact hebben op de nachtrust van kinderen. Voeg daarbij een gebrek aan daglicht toe, en het natuurlijke slaapritme raakt al snel uit balans.

Gelukkig zijn er eenvoudige aanpassingen die ouders kunnen maken om dit patroon te doorbreken en kinderen weer rustig te laten slapen.

Wat doet blauw licht met de slaap?

Blauw licht, afkomstig van schermen zoals tablets, telefoons en laptops, onderdrukt de aanmaak van melatonine – het hormoon dat het lichaam voorbereidt op slaap. Normaal gesproken stijgt het melatonineniveau in de avond, wat het lichaam helpt om in slaap te vallen. Wanneer je kind vlak voor bedtijd naar een scherm kijkt, wordt dit proces verstoord.

Daarnaast stimuleert blauw licht de productie van cortisol, het hormoon dat alertheid en energie verhoogt. Overdag is dit nuttig, omdat het ons helpt om actief te blijven, maar ’s avonds kan dit juist averechts werken. Het lichaam wordt in de war gebracht en denkt dat het nog dag is, wat resulteert in:

  • Moeite met in slaap vallen.
  • Een kortere en minder diepe slaap.
  • Meer nachtelijke ontwakingen.
blauw licht schermen en tablet verstoren slaap van je kind

Wat gebeurt er bij te weinig daglicht?

Daglicht speelt een cruciale rol in het reguleren van het natuurlijke slaap-waakritme van kinderen, ook wel bekend als de circadiaanse cyclus. Blootstelling aan zonlicht overdag helpt het lichaam om melatonine en cortisol op het juiste moment aan te maken.

Kinderen die veel binnen zitten en weinig daglicht krijgen, hebben vaak moeite om ‘s avonds slaperig te worden. Het lichaam heeft onvoldoende signalen ontvangen dat het “dag” is, waardoor het ritme ontregeld raakt. Hierdoor:

  • Worden kinderen ‘s avonds niet moe genoeg.
  • Hebben ze minder diepe en herstellende slaapcycli.
  • Kan de biologische klok verder uit balans raken, wat de slaap op de lange termijn beïnvloedt.

Wat kun je doen?

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om het natuurlijke ritme van je kind te herstellen:

  1. Vermijd schermen voor bedtijd:
    Probeer schermgebruik minstens één uur voor bedtijd te vermijden. Dit geeft het lichaam de kans om melatonine op natuurlijke wijze aan te maken.

  2. Stimuleer daglicht en buiten spelen:
    Laat je kind dagelijks minimaal twee uur buiten spelen. Daglicht helpt de biologische klok te reguleren en maakt het ’s avonds makkelijker om in slaap te vallen. Verveelt je kind zich snel? Het Relax Pret Pakket kan uitkomst bieden. Het pakket zit boordevol ideeën om (binnen-, of)  buiten te doen en zorgt ervoor dat je kind mindful bezig is. 

  3. Creëer een rustgevend bedtijdritueel:
    Introduceer ontspannende activiteiten, zoals een verhaaltje voorlezen of een slaapmeditatie luisteren via de Slaaapie-app. Dit kalmeert het zenuwstelsel en bereidt het lichaam voor op slaap. Heb je een bewegelijk kind en leeft je kind op als het bedtijd is? Speel dan het Toverkist spel! Ideaal om op een spelenderwijs je kind te laten ontprikkelen van energie die in het lichaam is opgeslagen.

Waarom bewust omgaan met slaap belangrijk is

Slaap is essentieel voor de groei, ontwikkeling en emotionele stabiliteit van kinderen. Door bewust om te gaan met de effecten van blauw licht en het belang van daglicht, kun je het slaapritme van je kind verbeteren. Combineer dit met de tools van Slaaapie om van slapen weer een rustgevend ritueel te maken – voor jou en je kind.

Wil je meer tips? Ontdek de Slaaapie-methode en tools zoals de Slaaapie-app, Relax Pret Pakket en Toverkist Spel om het beste voor je gezin te creëren.

Creeer een nieuwe slaapritueel en doorbreek vaste patronen op een speelse manier.

Liefs Bodil